4 důvody, proč nezapomínat na životní pojištění

V České republice má sjednáno životní pojištění jen něco málo přes polovina lidí. Ta další netuší, proč by si pojištění měli pořídit. V tom článku vás seznámíme s tím, jak a kdy s pojištěním začít a čemu při sjednání věnovat pozornost.

1. Zachování životního úrovně

Základní funkcí životního pojištění je ochrana příjmů pro rodinu v nenadálých životních situacích jako jsou vážná nemoc či nehoda.

Často v důsledku takové situace nemáme možnost vydělávat či dokonce pracovat již natrvalo. Pokud jsou vaši blízcí závislí na vašem příjmu, a především máte-li děti, životní pojištění by pro vás mělo být samozřejmostí. V případě výpadku vašeho příjmu se při vhodném nastavení postará o to, aby životní standard vaší rodiny prudce nepoklesl a rodina tak byla i nadále schopna udržet chod domácnosti a pokračovat v placení veškerých nezbytných výdajů, včetně například hypotéky.Proto je důležité při tvorbě životního pojištění myslet nejen na roziko smrti, ale také na zajištění i dalších, tzv. „velkých rizik“, kterými jsou invalidita, závažná onemocnění a trvalé následky úrazu.

Výše uvedené má smysl i tehdy, když žijete sami a na vašem výdělku není nikdo závislý. Výpadek příjmů v důsledku zdravotních potíží může potkat každého z nás, pokud tedy nemáte vytvořenu pořádnou finanční rezervu, neměli byste brát zřízení životního pojištění na lehkou váhu.

2. Správné stanovení pojistné částky

Stanovení pojistné částky věnujte velkou pozornost tak, aby odpovídala aktuálním potřebám rodiny. Vyčíslete si vaše celkové příjmy a výdaje. Kolik platíte na bydlení, kolik splácíte na úvěrech, kolik vás stojí provoz auta, péče o děti, kolik utratíte za jídlo a oblečení. Proti tomu postavte veškeré příjmy domácnosti. Stanovte si, jakou máte finanční rezervu. Pak si zhodnoťte, jak velkou část výdajů je domácnost schopna pokrýt bez příjmů hlavního živitele rodiny.

Takto lze získat poměrně konkrétní představu o tom, jakou velkou finanční mezeru by mohl výpadek příjmu pro rodinu znamenat.

3. Příspěvek jako benefit v práci

Nezapomeňte si zjistit, zda vám zaměstnavatel v rámci benefitů nenabízí příspěvek na životní pojištění. V České republice je to velmi oblíbený a rozšířený benefit, je tedy možné, že ho můžete využívat i vy, jen o tom zatím nevíte.

4. I nižší pojistná částka je lepší než žádná

Spočítali jste si, jaké pojistné částky byste potřebovali a výsledné pojistné je moc vysoké a mohlo by být přílišnou zátěží pro vaši domácnost? Nezoufejte. Nejdříve zrevidujte jednotlivá připojištění, jako například pojištění drobných úrazů či chirurgického zákroku (jak již bylo zmíněno, nevzdávejte se pojištění tzv. velkých rizik), poté případně ponižte pojistné částky. Vždy je lepší při případném výpadku příjmů pokrýt pojištěním alespoň část výdajů, než vůbec žádné. Navíc – čím dříve pojištění uzavřete, tím lépe pro vaši peněženku – vstupní věk je jeden z faktorů, které ovlivňují kalkulaci pojistného, které budete platit.