Proč si nekupovat prodlouženou záruku v elektru?

6.11. 2019

Představte si, že jste si právě vybrali novou ledničku, pračku, myčku nebo televizi. Míříte společně s prodejcem k pokladně nebo do nákupního košíku v e-shopu. Kromě možnosti výběru platby a dopravy na Vás čeká poslední dotaz ze strany prodejce nebo nákupního rádce, jestli si budete přát koupit prodlouženou záruku na rok, dva nebo tři pro Váš nový elektrospotřebič. Váháte.

Pokud nakupujete v kamenné prodejně, možná uslyšíte příběh o tom, jak spotřebič přestane fungovat v tu nejméně vhodnou dobu (často po skončení dvouleté záruční doby). Pokud nakupujete on-line, jste o tyto živé příběhy ochuzeni, ale určitě si představíte situace, které dají impuls pro nákup prodloužené záruky. No a najednou máte nakoupený jak nový spotřebič, tak prodlouženou záruku společně s pocitem, že kdyby náhodou něco, máte záruku.

Jeden Murphyho zákon říká, že šedesáti-denní záruka vám zaručuje, že se výrobek pokazí 61. den po zakoupení. Z naší praxe víme, že elektrospotřebič se pokazí ve  3., 4. měsíci po skončení záruky a navíc podle průzkumů více jak ¾ Čechů věří v tzv. „kazítko“. Věříte na něj taky?

Dnes Vám chceme ukázat jiný pohled na prodlouženou záruku. Chceme Vám říct, že pokud máte  dobré pojištění domácnosti, můžete mít prodlouženou záruku už dávno doma.

Konkrétní příklad prodloužené záruky z e-shopu elektra:

Televize XY stojí 16.990,- Kč a k ní si můžeme koupit:

• Prodlouženou záruku na 1 rok – 1699,- Kč (10% z ceny)*
  • Prodlouženou záruku na 2 roky – 2549,- Kč (15% z ceny)*
  • Prodlouženou záruku na 3 roky – 3390,- Kč (cca 21% z ceny)*

* Cena za 1 rok záruky navíc se pohybuje na úrovni 10- 12% z ceny elektrospotřebiče. Cena za 2 roky záruky navíc se pohybuje na úrovni 15 – 17%. Cena za 3 roky záruky navíc až 22% z ceny elektrospotřebiče.

Pokud zvolíme televizi s roční zárukou, zaplatíme za záruku 1699,- Kč. Průměrná domácnost  se standardním vybavením má hodnotu cca 500.000,- Kč. Roční pojištění domácnosti nás bude stát asi asi 1.821,- Kč, což je o něco více než 1 rok prodloužené záruky, ale díky pojištění domácnosti získáme pojištění (krytí tzv. technických poruch) na všechny spotřebiče v domácnosti, které nejsou starší 5 let. A mimo to, pojištění, na rozdíl od prodloužené záruky, kryje i pád, rozbití nebo polití.

Letos nám odešla pračka i  mikrovlnka. Když se nás na pokladně ptali, jestli chceme prodlouženou záruku, řekli jsme jim, že už ji máme. Máme totiž dobré pojištění domácnosti.

Chcete se dozvědět víc, probrat Vaše aktuální pojištění domácnosti, ať víte, jak je nastaveno? Kontaktujte nás!!!

Autor článku: Ing. Eva Pustelník